Грижа и съхранение на сребърните бижута

Грижа и съхранение на сребърните бижута

Тъй като сребърните бижута са склонни да потъмняват с времето, важно е да знаете как да се грижите правилно за тях.

1. Всяко бижу трябва да се съхранява отделно, на тъмно и сухо място, за да се предотврати потъмняването и да се избегне появата на драскотини или други повреди. Подходящи за тази цел са специализираните кутии за бижута, а при липса на такива, още по-добра работа вършат найлоновите пликчета с цип, защото така бижуто е херметически затворено, без никакъв достъп на въздух.

Преди да приберете бижуто в кутия или пликче, се уверете, че е чисто и напълно сухо.

2. Контролирайте редовно сребърните си бижута и при нужда полирайте с мека, неабразивна кърпа.

3. Избягвайте контакт на бижуто с агресивни химикали или почистващи препарати, хлор и солена вода. Ако е имало такъв контакт, го почистете със студена вода и подсушете много добре преди оставянето на мястото за съхранение.

4. Препоръчително е да не се спи с бижута и да се свалят преди сън. Също не е желателно да се носят бижута по време на спорт и тренировка. Една от причините, освен от съображения за сигурност, е че потта може да допринесе за почерняване на среброто.

Важно! Детските бижута, както и някои по-нежни модели пръстени, са с много фина изработка и изискват по-внимателно и деликатно отношение. Спазвайте инструкциите за грижа, за да се избегнат повреди като отчупвания или драскотини.